Anul 2013 reprezintă pentru SURSAMARE debutul activitățiilor organizate după programe bine stabilite în scopul descoperirii și cunoașterii frumuseților Carpaților Românești.

Pentru a beneficia de ,,emoție la maxim”, în ceea ce reprezintă cunoașterea și cucerirea muntelui, contemplarea, redescoperirea principalelor surse energetice, principalele activități desfășurate sunt: excursiile, taberele de corturi,  traversările montane. De asemenea tematicile abordate sunt într-o continuă diversificare.

Segmentul de vârstă pentru cei dornici ,,de o experiență unică” se întinde de la tineri, pentru care programele desfășurate se diferențiază în funcție de pregătire (Începător, Mediu, Avansat), până la adulți pentru care întreaga perioadă de colaborare va fi interactivă.

Personalul angajat în buna desfășurare a activităților (ghizi, ghizi montani, monitori, personal specializat) are în urmă peste 20 de ani de experiență.

Pentru taberele de corturi ale tinerilor începători, pe toată durata activitățiilor, este menținută o permanentă legatură cu Jandarmeria Montană, Serviciul Salvamont și asistență din partea Crucii Roșii.

Locul desfășurării activităților turistice se situează în principal în masivele montane limitrofe depresiunii Petroșani: Retezat, Parâng, Șureanu, Vâlcan existând și posibilități ocazionale de extindere în alte masive montane ale României.

Un alt sector al programelor turistice SURSAMARE se bazează pe activități tematice diverse, ocazionale, desfașurate pe întreg teritoriul României.